Lidmaatschap
Het lidmaatschap van de CZMN staat open voor zorgondernemers die in het verzorgingsgebied van de CZMN hun diensten op het gebied van de Wmo en Jeugdwet in zorg in natura (ZIN) aanbieden. Om toegelaten te worden als lid van de CZMN wordt een procedure doorlopen met onder andere een gesprek(ken) met de directeur en een vertegenwoordiging van het bestuur. Deze procedure wordt hieronder nader beschreven. Een zelfstandig zorgondernemer die volgens het urencriterium van de Belastingdienst niet als zelfstandig ondernemer worden aangemerkt, kan deellid worden van de CZMN (zie website Belastingdienst). Een deellid komt in aanmerking voor een korting op de jaarlijkse contributie voor het lidmaatschap.
De voordelen van het coöperatief lidmaatschap
Wat zijn de voordelen, die het lidmaatschap van de CZMN biedt:
- U blijft als ondernemer zelfstandig functioneren en verantwoordelijk voor uw bedrijfsvoering.
- Als lid maakt u gebruik van de kennis en kunde van elkaar, en van de kantoororganisatie.
- U maakt onder voorwaarden gebruik van de diensten van de CZMN.
- De CZMN is namens u contractpartner/hoofdaannemer en daarbij gesprekspartner bij de opdrachtgevers: gemeenten en zorgregio’s. Wij verzorgen voor u de aanbestedingen.
- Als u voldoet aan de gestelde (kwaliteits)eisen, levert u Wmo- en/of Jw-diensten in zorg in natura (ZIN) bij de opdrachtgevers, waar de CZMN een overeenkomst mee heeft. U heeft daartoe ingeschreven bij een gegunde aanbesteding, of de opdrachtgever heeft u nadien toegelaten.
- Jaarlijkse deelname aan het proces van externe certificering en interne audits levert u veel informatie op over de kwaliteit van uw organisatie.
- De CZMN geeft richtlijnen uit, die leden dienen na te leven. Enkele voorbeelden:
- Rechtmatigheid declaraties
- Klachtenregeling
- Melden incidenten en calamiteiten cliënten
- Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
- Integriteit
- Bewaartermijn persoonsgegevens
- Privacyreglement
Voor de concrete toelatingseisen tot de CZMN, neem contact met ons op.
Voorwaarden verbonden aan het lidmaatschap
Aan het lidmaatschap zijn een aantal voorwaarden verbonden:
- Het zorgaanbod van een nieuw lid dient voor de CZMN ‘van toegevoegde waarde te zijn’. Belangrijk hierbij is dat het zorgaanbod aanvullend dient te zijn op het reeds bestaande zorgaanbod. Indien het zorgaanbod ‘overlappend is’ met het bestaande aanbod, wordt onder andere gekeken naar de regionale spreiding. De CZMN hanteert niet het concurrentiebeginsel met uitsluiting van zorgaanbieders, en staat dus open voor vrije marktwerking. Het aantal cliënten dat een nieuw lid inbrengt en later verwacht in te brengen, wordt meegenomen in de afweging om toegelaten te worden. Voordat toetreding als lid van de CZMN plaatsvindt, kan overleg met gemeenten/regio’s plaatsvinden over de vraag hoe zij als opdrachtgever het beoogd lidmaatschap zien. Dit mede in de context dat lid worden van de CZMN niet automatisch betekent dat ook cliënten worden toegewezen.
- Inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
- Onderschrijven en handelen conform de statuten en het huishoudelijk reglement van de CZMN.
- In het bezit zijn van een van de volgende keurmerken: ISO 9001, Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ), HKZ voor kleine organisaties (ook voor zzp’ers) en Mijn Keurmerk – KIWA (alleen voor zzp’ers in de zorg). Na het verkrijgen van het lidmaatschap van de CZMN dient als uitgangspunt binnen een periode van één jaar het certificeringsproces afgerond te zijn.
- Deelname aan jaarlijkse externe certificering en interne audit. Onderdeel van de interne audit is dat u jaarlijks een tevredenheidsonderzoek uitvoert onder uw cliënten.
- Deelname aan verantwoording/monitoring (managementrapportages) naar de opdrachtgever.
- Voldoen aan het Programma van Eisen, gesteld door opdrachtgevers bij een aanbesteding aan bijvoorbeeld: gekwalificeerd personeel, het ondersteuningsplan en samenwerking met andere professionals.
- Voldoen aan de vereisten van de accountantscontrole.
- Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor alle medewerkers en vrijwilligers.
- Indienen van presentie (geleverde zorg) bij de CZMN. Hiervoor maakt u gebruik van ZilliZ (het cliëntendossier voor de kleinschalige zorg) dat door de CZMN (kosteloos) beschikbaar wordt gesteld voor het indienen van de presentie. U kunt ook voor bredere toepassing gebruik maken van uw eigen ZilliZ voor meerdere functies als het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD). Het voordeel hiervan is onder andere dat u uw presentie dan met behulp van een exportmodule kunt verzenden naar de CZMN. De CZMN verzorgt de facturatie naar de gemeenten en betaalt u uit voor de geleverde zorg, onder inhouding van een fee voor geleverde diensten.
- Gebruik van een klachtenregeling. De CZMN voorziet hierin middels een Klachtenregeling, Klachtenfunctionaris, Cliëntvertrouwenspersoon, Klachtencommissie en aansluiting bij een Geschillencommissie.
- De CZMN verwacht van nieuwe en bestaande leden een actieve bijdrage als lid van de coöperatie. Dit is in het hoofdstuk ‘Ledenbetrokkenheid’ nader uitgewerkt.
- Een nieuw toegelaten lid dient minimaal drie jaar lid te blijven van de CZMN.
- Nieuwe zorg- en jeugdhulpaanbieders, ook zzp’ers dienen zich voor de start te melden op de website van het CIBG (uitvoeringsorganisatie van het ministerie van VWS) (www.toetredingzorgaanbieders.nl). Na melding komen uw gegevens ook bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Als u alleen Wmo-zorg biedt, dan hoeft u zich niet te melden (https://www.toetredingzorgaanbieders.nl/melden/aanbieders-van-wmo-zorg).
- Indien u werkzaam bent in een hbo- of wo-functie in de jeugdhulp of jeugdbescherming dient u in het bezit te zijn van een registratie bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Bepaalde werkzaamheden mogen alleen uitgevoerd worden door professionals, die hebben aangetoond dat ze over kennis, vaardigheden en ervaring beschikken. De SKJ-registratie toont dit aan.
- Bent u werkzaam als (vrijgevestigd) vaktherapeut bijvoorbeeld als speltherapeut, dan hoeft en kunt u zich niet registreren bij het SKJ (https://informatiebank.skjeugd.nl/vragen/moet-een-vaktherapeut-skj-geregistreerd-zijn/). Onderbouwing van uw specifieke bekwaamheid als vaktherapeut is registratie in het Register Vaktherapie (https://www.registervaktherapie.nl/). Nadere informatie: website Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB) (https://fvb.vaktherapie.nl/over-de-fvb). Of zorg door een vak-therapeut voor vergoeding in aanmerking komt, is afhankelijk van het beleid van de gemeente/ regio.
- In het verleden bent u niet betrokken geweest bij onregelmatigheden op grond waarvan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) c.q. andere opdrachtgevers zoals bijvoorbeeld gemeenten een negatief advies hebben gegeven voor het verlenen van diensten die zij als opdrachtgever inkopen.